MSZP: a “három csapástól” nem oldódnak meg a közbiztonsági problémák

Az MSZP szerint a “három csapás” néven ismertté vált intézkedéstől nem oldódnak meg a közbiztonsági problémák – közölte Bárándy Gergely, a párt országgyűlési képviselője.

hirdetés

“Meglehetősen érdekes” felvetésnek nevezte Lázár János Fidesz-frakcióvezető azon csütörtöki kijelentését, hogy ez a törvény fogja megoldani a közbiztonság problémáit, ugyanis – mint mondta – a bűncselekmények több mint 90 százaléka vagyon elleni, ez a javaslat pedig csak és kizárólag az erőszakos bűnelkövetőkről rendelkezik.

Bárándy Gergely úgy fogalmazott: jó lenne, ha a Fidesz nemcsak akkor hivatkozna az államfőre, amikor számukra kedvező döntést hoz, például arról is tarthatnának sajtótájékoztatót, hogy Sólyom László visszaküldte a köztisztviselők jogállásról, illetve az alkotmánybírók megválasztásáról szóló törvényeket az Országgyűlésnek.

Az alkotmányosság tekintetében a köztársasági elnök véleménye kétségkívül fontos, de nem ő hivatott eldönteni, hogy egy törvény alkotmányos vagy sem. Ez akkor derül ki, amikor az Alkotmánybíróság elbírálja a törvénnyel kapcsolatos indítványokat – tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem csupán az a probléma a “három csapás” törvénnyel, hogy alkotmányellenes elemeket is tartalmaz, hanem az is, hogy nem felel meg a büntetőjogi hagyományoknak, a bűnözés visszaszorítására nem alkalmas eszköz, illetve nem felel meg annak a büntetőjogi alapelvnek sem, hogy a cselekmény súlyával arányban kell állnia a kiszabott büntetésnek.