MSZP: a kormánynak nincs fejlesztéspolitikája

Az MSZP szerint a kormánynak nincs saját fejlesztéspolitikája, az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) ugyanis nem tartalmaz mást, mint a korábbi Új Magyarország Fejlesztési Terv gyakran szó szerinti másolással készült utódpályázatait.

hirdetés

Varju László, az MSZP fejlesztéspolitikai kabinetvezetője csütörtökön, “elÚSZTatott álmok” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ha a kormány nyugdíjvédelemről beszél, akkor az “nyugdíjelrablást” jelent, amikor nemzeti konzultációt említ, akkor valójában nem beszél senkivel, míg a fejlesztési terv kihirdetésekor kiderül, hogy nincs is ilyen programja.

Az ellenzéki politikus szerint óriási veszélyt jelent a magyar gazdaságra, hogy a kabinet politikai okokból egy évre felfüggesztette az európai uniós pályázatok forrásainak kifizetését.

Mint mondta, a Fidesz kormányra kerülése után leállította a korábbi pályázati rendszert, az Új Széchenyi Terv első pályázatai pedig csak idén március végén jelentek meg. A kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok így csak a decemberig kiírt pályázatok elbírálása után, több mint egy év hiába való várakozás után juthatnak a brüsszeli fejlesztési forrásokhoz – fűzte hozzá.

Varju László megjegyezte továbbá, hogy bár elődjéhez hasonlóan az ÚSZT is a foglalkoztatás bővítését és a tartós gazdasági növekedés elősegítését célozza, az ebben megtalálható pályázatokra mégis kisebb kedvvel jelentkeznek, mivel sokan tudják, azokon csak a “baráti önkormányzatok” lehetnek sikeresek.