MSZP: aggályos és ártalmas az MNB-törvény

Az MSZP szerint a kormány által beterjesztett új MNB-törvény súlyosan veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét és kifejezetten nehezíti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval hamarosan kezdődő tárgyalásokat – jelentette ki Veres János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a feladatkörök átszervezésével a javaslat célja Simor András jegybankelnök jogköreinek csökkentése, illetve a monetáris tanács átszervezésével annak biztosítása, hogy a “kormányoldaléval ellentétes véleményeket minden esetben le tudják szavazni.”

hirdetés

Veres János szerint ha ezt a javaslatot ebben a formájában elfogadja az Országgyűlés, akkor “sokba kerülhet az országnak”, különösen úgy, hogy épp az IMF-EU tárgyalások előkészítése zajlik, ahol fontos szereplő a jegybank is. Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) esetleges összevonásának lehetőségével Veres János szerint “lebegtetni akarják a kardot” Simor András feje fölött, hogy ezzel tartsák sakkban.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: van érv az összevonás a különtartás mellett is, a probléma igazából a lehetőség megteremtésének módjával van, hiszen a javslat úgy került az Országgyűlés elé, hogy arról vitázni nem lehet. Ráadásul a kormány arra hivatkozva nem kérte ki a javaslatról az Európai Központi Bank (EKB) véleményét, hogy az alkotmányügyi bizottság nyújtotta be a módosító indítványt, ugyanakkor a benyújtást követően szinte azonnal felvették a kormány által támogatott sorba.