MSZP: az iskolabezárás a fizetős közoktatás előszobája

Kunhalmi Ágnes MSZP elnökségi tag szerint az oktatási intézmények leépítése a fizetős közoktatás “előszobája”.

Az ellenzéki politikus az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a fideszes önkormányzatok egymás után zárják be iskoláikat. Összesen eddig 34 intézményt érint valamilyen formában a bezárási hullám. Miközben pénzhiányra és a gyermeklétszám csökkenésére hivatkoznak, sokszor olyan iskolákra kerül lakat, amelyek csaknem teljes kihasználtsággal, vagy pótolhatatlan, speciális oktatási programokkal működnek. Kunhalmi véleménye szerint a bezáráshullám felveti azt a gyanút, hogy a bezárt épületeket eladásra szánják.

Továbbá, miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2011. április 20-i kormányülésen világossá tette, hogy csak állami intézményben kívánnak bért fizetni, a bevétel csak egy helyről jöhet: a szülőktől, vagyis az intézményleépítési program a fizetős közoktatás előszobája – olvasható a közleményben.

A szocialista politikus négy kérdést intézett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárhoz és Matolcsy Györgyhöz: azt tudakolja, milyen tervek mentén zajlanak az iskolabezárások és mi a terv a kiüresített iskolaépületekkel. Magára hagyja-e a kormány az egyházi és magániskolákban tanuló gyermekeket és pedagógusokat és tényleg megtiltják-e az önkormányzatoknak, hogy kiegészítő támogatást vagy bérpótlékot adjanak a saját területükön lévő iskolák oktatóinak.

hirdetés