MSZP: fejezze be az államosítást a kormány az egészségügyben!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az államosítást az egészségügyben, hagyja az önkormányzatoknál a kórházakat – közölte a szocialista Garai István Levente az MTI-vel.

hirdetés

A szakpolitikus közleménye szerint a kormányzati egészségpolitika alig szól másról, mint hatalmas ingatlanszerzési akcióról. “Nem véletlen, hogy az államosítás leple alatt megszerezhető ingatlanok feletti uralomért több minisztérium is kegyetlen harcot folytat, miközben a lakosságot, a betegeket leginkább érintő egészségügyi szolgáltatások színvonalával és elérhetőségével még a fideszes szakpolitikusok is alig foglalkoznak” – fogalmaz a politikus.

Egy ideig az önkormányzatok harcoltak a jogaikért, de a Fidesz kétharmadával egyértelműsítette, hogy esélyük sincs: az Orbán-kormány eldöntötte, hogy elveszi tőlük egészségügyi intézményeiket, kórházaikat, közel 450 egészségügyi ingatlant és ezzel együtt minden tulajdonosi jogosítványukat – közölte Garai István Levente. Hozzátette: a harc ezután a szaktárca és a kormányhivatalok között folyt/folyik tovább a milliárdokat érő ingatlanokért, a még meglévő szűkös források feletti rendelkezésért.

A politikus szerint közel 60-70 kórházban “struktúraváltásnak” álcázva meg akarják szüntetni az aktív betegellátást. Az így “felszabaduló” ingatlanokért dúl a harc, miközben arról senki sem beszél, hogy mennyivel romlik majd ennek hatására az egészségügyi ellátás, a hozzáférhetőség. Természetesen arról is hallgatnak, hogy reálértéken a következő két évben mintegy 10 százalékkal kívánják csökkenteni az egészségbiztosítási alap és a gyógyító-megelőző kassza forrásait – fogalmazott.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az államosítást az egészségügyben, és hagyja az önkormányzatoknál a kórházakat. Ezen felül mielőbb széleskörű egyeztetésre szólítják fel a kormányt a szakmai- és érdekvédelmi szervezetekkel, a tulajdonos önkormányzatokkal, gyógyító orvosokkal, mert nélkülük nem lehet dönteni a kórházak, rendelők és ezzel szoros összefüggésben az egészségügy, és elsősorban a betegek sorsáról – hangsúlyozza Garai István Levente.