MSZP: Mesterházyt javasolják elnöknek

Egyedüli jelöltként Mesterházy Attila frakcióvezetőt javasolja az MSZP új elnökének a párt jelölőbizottsága a júliusi rendkívüli tisztújító kongresszusnak. Balogh András, a szocialisták volt államfőjelöltje pedig alelnök vagy akár elnökhelyettes is lehet. Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta: a párt jelölőbizottsága befejezte munkáját.

hirdetés

Tájékoztatása szerint a testület az elnökhelyettesi posztra Molnár Csaba korábbi kancelláriaminisztert, Balogh András nagykövetet és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi minisztert javasolja. Az alelnöki posztra hat jelölt van: Balogh András és Szabó Imre mellett Gúr Nándor, Kovács László volt uniós biztos, Juhász Ferenc és Szabadkai Tamás.

A jelölőbizottság arra tesz várhatóan javaslatot a kongresszusnak, hogy az eddigi két elnökhelyettes helyett egyet, a három alelnök helyett pedig csak kettőt válasszanak. Az elnökség létszáma várhatóan 15-ről 10-re csökken. Hozzátette: a választmányi elnöki posztra Simon Gábor, a testület jelenlegi vezetője az egyetlen jelölt. Kitért arra is, Botka László szegedi polgármester – akit korábban szinte mindegyik elnökségi tisztségre jelöltek – visszalépett.

Nyakó István elmondta: a 10 elnökségi helyért 26-an mérkőznek meg a kongresszuson, köztük ő maga, Harangozó Tamás, Katona Tamás, Szanyi Tibor, Kertész Krisztián, Csabai Lászlóné, Márton Roland, Szabadkai Tamás, Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos. A jelölőbizottság előtt azok közül, akiket jelöltek valamilyen tisztségre vagy elnökségi tagnak, nagyjából ötvenen nyilatkoztak úgy, hogy nem vállalnak tisztséget. Közéjük tartozik Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Lendvai Ildikó, Katona Béla, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Szekeres Imre, Veress János, Mandur László, Szili Katalin, Tóbiás József, Iváncsik Imre és Ujhelyi István.

Balogh András szerdán az MTI-nek azt mondta: a jelölőbizottságnak is egyértelművé tette, hogy nála prioritást élvez az egyetemi katedra, de ha programjának elemeit elfogadja az MSZP, akkor mindenféle tisztség nélkül is szívesen segíti a pártot.

Az MSZP július 10-én tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát Budapesten.