MSZP-s javaslat a nyugdíjak védelmében

Egyebek között a nyugdíjak védelmében nyújtott be az egyes nyugdíjszabályok módosításáról és a nyugdíjakat érintő intézkedésekről határozati javaslatot az Országgyűlésnak az MSZP – közölte Kiss Péter, a párt társadalompolitikai kabinetvezetője.

hirdetés

Mint mondta, a kezdeményezés az idősek és az egészségkárosodottak érdekében, valamint a jelen és a jövő nyugdíjasai nyugdíjának védelmében született. A határozati javaslat egyebek között tartalmazza azt: a kormány egy többlépcsős ütemterv keretében tegyen javaslatot a Háznak a korrekciós célú nyugdíjemelés folytatására – mondta a szocialista politikus.

Tájékoztatása szerint a javaslatban szerepel az is, a hatályos nyugdíjtörvény komoly ellentmondása, hogy a megszerzett szolgálati időnek az egész éveken felüli része – a töredékév – a nyugdíj összegében nem jelenik meg, és ezt kellene a kormánynak orvosolnia.

Az előterjesztés elfogadásával az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi költségvetésében tegyen javaslatot a méltányossági nyugdíj pénzügyi keretének legalább ötven százalékos növelésére – hangsúlyozta Kiss Péter.

Véleménye szerint a pénzügyi, gazdasági válság miatt is társadalmi igény van a temetéssel kapcsolatos anyagi terhek enyhítésére. Ezért a javaslatban kezdeményezik, hogy a kormány a 2011. évi állami költségvetéssel egy időben nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amely szerint az elhalálozás hónapjára ideiglenes özvegyi nyugdíjként az elhunyt nyugdíjának a teljes havi összege jár – mondta.