MSZP: vonják vissza a hősies városokról szóló törvényjavaslatokat

Az MSZP szerint bölcsebb lenne, ha a Fidesz visszavonná a Civitas Invicta – Szigetvár, a leghősiesebb városról szóló javaslatát, és egyben jelezték: készek visszavonni hasonló, Egerről szóló és görbe tükörnek szánt javaslatukat is.

hirdetés

Sós Tamás és Kolber István MSZP-s országgyűlési képviselők vasárnapi közleményükben emlékeztetnek: a Civitas Invicta – Szigetvár, a leghősiesebb városról szóló javaslatot Bánki Erik, Lezsák Sándor és Pichler Imre, a Fidesz képviselői jegyezték. Zrínyi Miklós és az egykori szigetvári várvédők hősiességét nagyra becsülik ugyan, a törvényi megörökítés ilyen formáján azonban meghökkentek. Hány és hány hősies várost és falut lehetne még megemlíteni a magyar történelemből? – teszik fel a kérdést.

Azt gondolták, görbe tükröt tartanak a kormánypárti többség elé, és benyújtottak egy törvényjavaslatot, ugyanazzal a szöveggel (“még a Civitas Invictát is változatlanul használtuk, pedig nem leghősiesebb, hanem legyőzhetetlen várost jelent”), csupán Szigetvár helyett Eger került a szövegbe. Úgy fogalmaznak, talán sikerül jobb belátásra bírni a javaslattevőket, hiszen oly sok hős település jöhet még számításba Kőszegtől Drégelypalánkig vagy Komáromig.

Bölcsebb lenne a javaslatok visszavonása, és a törvények helyett a történelmi emlékezetre bízni a hősiesség emlékeit. “Mi erre készen állunk” – áll a közleményben.