Muzulmán vezetők a tömegmészárlás beszüntetésére szólítanak fel Líbiában

Líbiai muzulmán vezetők felszólították a biztonsági erőket, hogy vessenek véget a lakosság lemészárlásának. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió szerint kormányellenes tüntetők tucatjait ölték meg a rendfenntartó erők a kelet-líbiai Bengázi városában.

hirdetés

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy az egyiptomi és a tunéziai eseményeken felbátorodott ellenzékiek tüntetéseinek három napja alatt legalább 84 embert öltek meg. A véres leszámolás nyomán mintegy ötven líbiai vallási vezető felhívást adott ki, amelyben felszólították a biztonsági erők tagjait, mint muzulmánokat, hogy hagyják abba az öldöklést, mert “az ártatlan emberi lények meggyilkolását” tiltja Isten.

Legalább 12 ember vesztette életét a Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását követelő tüntetők és katonák összecsapásában szombaton a kelet-líbiai Bengáziban – jelentette a Kadhafi egyik fiához, Szeif el-Iszlam Kadhafihoz közelálló, Kurina című helyi lap. Ramadán Birki, az újság főszerkesztője elmondta, hogy a halálos áldozatok mellett sokan megsebesültek az összetűzésekben. Kórházi források korábban legalább tizenöt halálos áldozatról számoltak be. Birki biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva elmondta azt is, hogy az összecsapások akkor robbantak ki, amikor a pénteken megölt tüntetők temetésére igyekvő tömeg megrohamozott egy útba eső laktanyát. A tüntetők benzines palackokat dobáltak az épületre, a katonák pedig éles lőszerrel tüzet nyitottak a tömegre.

A kaszárnyát már harmadszor támadták meg a rendszerellenes megmozdulások keddi kirobbanása óta.

Líbiai megfigyelők szerint nem valószínű egy egyiptomi stílusú, az egész országot átfogó lázadás, mert az évtizedek óta hatalmon lévő Moammer Kadhafi a kőolajból származó busás jövedelmeknek köszönhetően kezelni tudja a szociális problémákat, emellett az ország nagy részén továbbra is nagy tiszteletnek örvend.

Bengáziból egymásnak ellentmondó hírek érkeznek.

Szemtanúk független forrásokból nem ellenőrizhető beszámolói szerint a városban teljes a káosz, a tüntetők átvették a hatalmat, a rendfenntartó erőket beszorították a parancsnoki központba. A tömeg megrohamozta, kifosztotta és felgyújtotta a rendőrőrsöket, a kormányzati épületeket és a bankokat. Biztonsági források viszont azt állították, hogy Bengázi 80 százalékát ellenőrzés alatt tartják. Egy kormánypárti helyi lap beszámolója szerint a rendőrök és katonák önvédelemből lőttek és öltek meg 24 embert pénteken, amikor a tüntetők megrohamozták a rendőr-főkapitányságot és a laktanyát.