Nagy a baj Portugáliában is

Megvonta Portugália befektetési ajánlású államadós-besorolását csütörtökön a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a portugál költségvetési és adósságmutatók már nem egyeztethetők össze a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávval.

hirdetés

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban bejelentette, hogy az eddigi “BBB mínusz”-ról egy fokozattal “BB plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű portugál külső és hazai adósság osztályzatát. A Fitch egyben megszüntette a portugál besorolások áprilisban kezdett negatív kihatású felülvizsgálatát, ugyanakkor az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

A cég indoklása szerint a nagy államháztartási egyensúlyhiány, a portugál gazdaság minden szektorára jellemző magas eladósodottság, valamint a kedvezőtlen makrogazdasági kilátások miatt Portugália szuverén adósprofilja már nem felelt meg a befektetési ajánlású államadós-besorolásnak.

A Fitch Ratings közölte, hogy rontotta a portugál gazdaság teljesítményére érvényes előrejelzését, és most már arra számít, hogy a portugál hazai össztermék (GDP) jövőre 3 százalékkal csökken.

A hitelminősítő szerint a recesszió miatt a következő két évben sokkal nehezebbé válik a portugál kormány deficitcsökkentő programjának végrehajtása, és ez negatív hatással lesz a bankok eszközminőségére is. A cég kiemelte ugyanakkor, hogy megítélése szerint a portugál kormány erőteljesen elkötelezett a konszolidációs program mellett.

A Fitch Ratings szerint az idei évre kitűzött 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesül, jóllehet ehhez jelentős egyszeri intézkedések szükségesek. Ezek közül is a legjelentősebb a banki nyugdíjprogramok megtakarításainak átcsoportosítása az állami szektorba, amiből a GDP-érték 1,7 százalékának megfelelő összeg származik.

A Fitch szerint a jövő évi portugál költségvetés “jól megtervezett”, és ésszerű GDP-várakozásokra épül. A hitelminősítő várakozása szerint ennek alapján teljesül a 2012-re kitűzött, 4,5 százalékos deficitcél is, de a költségvetési “elcsúszás” kockázata nagy.

A hitelminősítő alapeseti előrejelzése az, hogy a portugál államadósság-ráta az idén a GDP 110 százaléka körüli szintre emelkedik a tavaly év végi 93,3 százalékról, és 2013 végén 116 százalék körül tetőzik.

Portugáliát a nyáron egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service is – rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel – a befektetési ajánlású sáv alá sorolta vissza, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.

A Moody’s júliusban az addigi “Baa1”-es – a többi hitelminősítő módszertanában “BBB plusz”-nak megfelelő – szintről “Ba2”-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát, kihagyva a köztes “Baa2”, “Baa3”, illetve “Ba1” besorolási fokozatokat, és az új, “Ba2” portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A Moody’s nyári leminősítésének agresszív mivoltát mutatta, hogy az előző, “Baa1”-es hosszú távú portugál államadós-kockázati besorolás mindössze egy fokozatnyira volt a már elsőrendű befektetői “A” kategóriától, a Moody’s által júliusban megadott “Ba2”-es hosszú távú portugál osztályzat viszont két fokozattal gyengébb a még befektetési ajánlású “Baa” sáv alsó szélénél, a “Baa3”-as szintnél is.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s változatlanul a befektetési ajánlású kategóriában, “BBB mínusz” osztályzattal tartja nyilván Portugáliát mint szuverén adóst, de e besorolásra negatív kilátás érvényes.