Napenergiát termel rezidenciája tetején Károly herceg

Napenergiát tervez előállítani hivatalos londoni lakhelyén Károly herceg. A brit trónörökös nemrég kapta meg az engedélyt, amelynek alapján összesen 32 fotovoltaikus elemet szerelnek fel a Clarence House rezidencia délkeleti tetején.

hirdetés

A 170 éve a királyi család tagjai által lakott épületre telepítendő napelemek évente négyezer kilowatt környezetbarát áramot termelnek majd – ez a mennyiség elég egy átlagos londoni háztartás ellátásához. Mivel a Buckingham Palota közelében lévő lakhely a legmagasabb műemlékvédelmi fokozat alá tartozik, Károly hercegnek külön engedélyt kellett kérnie az elemek felszereléséhez, amelyeket a mellvéd mögött kell majd elhelyezni. A cellák a napsugárzást közvetlenül alakítják át elektromos energiává.

A rezidencia 1825 és 1828 között épült. A napelemek felszerelése nem az első környezetvédelmi tevékenysége a brit trónörökösnek: otthonában energiatakarékos izzók égnek, a meleget fahulladékokkal táplált fűtőtest szolgáltatja, Aston Martinját bioethanol hajtja, vidéki házában pedig évek óta esővíz működteti a toalettet.