Negyedik generációs mobilszolgáltatást vezet be a Magyar Telekom

Új mobiltechnológiát vezet be a piacra a Magyar Telekom, a társaság megkezdte a negyedik generációs (4G/LTE) hálózati ügyféltesztet, majd januártól kereskedelmi szolgáltatásként is bevezeti a szupergyors mobilinternetet.

hirdetés

Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: 80 állomáson kezdték meg az éles tesztüzemet.

Hozzátette, a tavaly áprilisban valós körülmények között lebonyolított LTE teszt után most a szolgáltatóval együtt és egy időben tesztelheti több száz lakossági és a vállalati ügyfél.

A Magyar Telekom májusban közölte, hogy szupergyors mobilinternet-hálózatot épít. A fejlesztés összegét üzleti titokra hivatkozva nem árulta el a társaság, csak azt közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ hasonló fejlesztésekre. A társaság tavaly több mint 90 milliárd forintot költött beruházásokra, míg az idén ennél 5 százalékkal kevesebbet.

A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország majd nem 100 százalékán lehetővé váljon a másodpercenként 21 megabites internetes sebesség.

Az új generációs technológia kiépítésében a Magyar Telekom két stratégiai partnere, a Cisco és az Ericsson.
Az elnök-vezérigazgató kifejtette, a teszt azért is fontos, mert ennek tapasztalatai alapján tökéletesítik a technológiát.
A 4G/LTE szolgáltatás az 1.800-as frekvencián megy, de a lefedettség növelésére szükség lehet majd arra a 900-as frekvenciára is, amelynek most folyik a pályáztatása.

A hálózatmodernizációs projekt 5,2 millió ügyfelet érint, így az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen 380 helyen már elérhető a másodpercenként 21 megabit névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás, de ezt még nem negyedik generációs megoldásként nyújtja a társaság.

A tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, míg a későbbiekben a fogyasztói igények határozzák meg a bővítés ütemét.

A 4G/LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok használata a mobilhálózaton keresztül még könnyebbé válik. A nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül fut egyszerre az eszközökön.

A 4G/LTE technológia előnye a szolgáltatók számára a hatékonyabb hálózatépítésben rejlik, miközben – nagyobb adatátviteli sebességgel – jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas. Az új hálózathoz használt berendezések mind az energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából is jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.