Négyszeres a túljelentkezés az idősotthonokba

Országosan több mint négyszer annyian szeretnének bekerülni idősek otthonaiba, mint ahány szabad hely van – derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának az MTI-hez eljuttatott összesítéséből. A lista szerint Magyarországon jelenleg 839 engedéllyel működő idősek otthona van több mint 57 ezer férőhellyel.

hirdetés

Közülük azonban csupán mintegy 2807 szabad, ezekre országszerte 11.830-an várakoznak. A legtöbben Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várakoznak, míg Zala megyében a legrövidebb a várakozási lista. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétette az engedéllyel működő idősotthonok és gondozóházak listáját.

A Budapesten található 74 idősek otthonában 733 szabad hely van, ezekre 2129-en várakoznak. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várakoznak a legtöbben a bejutásra, csaknem 1200-an, miközben a megye 49 intézményében csupán 89 szabad hely van. A legrövidebb várakozási lista a Zala megyei, ott 129-en szeretnének bejutni a 95 szabad helyre, ami azért is érdekes, mivel az országban ebben a megyében van a legkevesebb idősek otthona (14).

Az idősek otthonai mellett az országban további 227, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény van az idős embereknek. Az államtitkárság összesítése alapján ezeknél az intézményeknél országos szinten nem olyan rossz a helyzet, mivel a 706 szabad helyre “csupán” 786-an várakoznak. Ezekben azonban legfeljebb egy évre biztosítanak teljes körű ellátást, ez különleges esetben egy évvel hosszabbítható meg. Ennél hosszabb ideig akkor maradhatnak, ha az ellátott tartós bentlakásos elhelyezésre várakozik.

Az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben is ugyanazt a teljes körű ellátást kapják, amelyet egy idősek otthonában. Az alapellátásba egyebek mellett a lakhatás, igény szerinti étkezés, folyamatos, egészségi állapotnak megfelelő ápolás-gondozás, rehabilitációs, szabadidős programok tartoznak.