Negyvenmilliárd maradt a kasszában

Személyi kérdésekről, többek között az ügynökség vezetőjének megválasztásáról is döntöttek a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács keddi ülésén. Az is kiderült: a 2007-2013 közötti periódusra biztosított összegnek a korábban jelzett duplája áll rendelkezésre, de így is csak 40 milliárd forint maradt a testület „kasszájában”.

hirdetés

Az új ügyvezetőt, dr. Farkas Tibort már bő egy hónappal ezelőtt megválasztották volna, ám erre azért nem kerülhetett sor korábban, mert ő köztisztviselőként dolgozott akkor. A törvényi feltételek pedig nem tették lehetővé, hogy az akkori, a megyei önkormányzat hivatalánál betöltött pozíciója mellett más tisztséget is kapjon.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség most kinevezett vezetője az ülés után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: munkája során arra fog törekedni, hogy a lehető legharmonikusabb legyen a viszony a tanács és a titkársági szerepet betöltő ügynökség között.

Szekó József, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács egy hónappal ezelőtt kinevezett elnöke beszámolt róla: a végéhez közeledik a szervezet működését vizsgáló átvilágítás. Ez azt mutatja, hogy a 2007-2013 közötti időszakban a régió rendelkezésére álló 200 milliárdos uniós források nagy részét kiosztották, illetve már leszerződtek a pénzre.

Bár egy hónappal ezelőtt úgy számoltak, hogy legfeljebb 18-20 milliárd forint maradhatott a kasszában, az átvilágítás azt mutatta, hogy mintegy 40 milliárd forintot oszthatnak még ki a pályázók között az elkövetkező években. A „talált pénz” nagyrészt azért maradt meg, mondta Szekó, mert a pályázók egy része nem felelt meg a kiírásnak, vagy a vállalt fejlesztéseihez nem tudta előteremteni az önrészt, így nem vehette fel a fejlesztési támogatást.

Az elnök azt mondta, a még rendelkezésre álló keretet mindenképpen gazdaságélénkítésre kívánják átcsoportosítani. „Ha Brüsszeltől zöld utat kap a kormány terve, amire nagy esély van, a hangsúlyt a vállalkozásfejlesztésre helyezzük át. A pályázati kiírások szövegezése már folyamatban van, s év végén, jövő év elején megjelenhetnek az egyszerűsített formulák” – zárta mondandóját az elnök.