Nem akarják kiadni a Gripen-ügy aktáit Magyarországnak

Nincs lehetősége a svéd hatóságoknak Magyarországnak átadni a Gripen vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatos nyomozás Magyarországra vonatkozó iratait, még jogsegély keretében sem – olvasható a Népszabadság szombati számában.

hirdetés

Nem hivatalos diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja a lap, hogy a Gripen-üggyel kapcsolatos magyar megkeresésre válaszolt a svéd fél. Az ügyben illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Népszabadság értesülését – a lap szerint – érdemben nem kommentálta. Annyit közöltek, hogy valóban megérkezett a svéd fél válasza, de először Jávor Benedek LMP-s képviselőt kívánják tájékoztatni, hiszen az ő parlamenti felszólalása alapján kért diplomáciai úton tájékoztatást Navracsics Tibor szakminiszter a svéd hatóságoktól.
A Népszabadság felidézi: Jávor Benedek, az LMP frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet egy parlamenti felszólalásban, pártja csak akkor tud azonosulni a Fidesz elszámoltatási szándékával, ha az ügyeket azok súlyossága, és nem afféle “leszámolási terv” alapján rendezik sorba.
Az ügyészség ugyan vizsgálta az ügyet, de az korlátozott lehetett, hiszen nem kérte be a svéd nyomozó hatóságtól a náluk lévő vizsgálati anyag másolatát.
A lap emlékeztet arra, hogy a Gripen ügyben évek óta újra és újra felmerül a korrupció esetleges gyanúja. A svéd vadászrepülők beszerzéséről még az első Orbán kormány döntött annak ellenére – írja a Népszabadság -, hogy állítólag a hadászati szakma szerint az amerikai F-16-osok vásárlása volt indokolt, esetleg az orosz államadósság ellenében kapott MiG-29-esek hadrendben tartása és korszerűsítése.
A Népszabadság közli azt is, hogy a beszerzés idején elterjedt: Orbán Viktor akkori miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet döntéssel végződő ülésének szünetében félrehívta Pintér Sándor belügy-, Matolcsy György gazdaság- és Varga Mihály pénzügyminisztert. Azt, hogy mit mondott azóta sem tudni, mert nem készült jegyzőkönyv, az összefoglaló pedig államtitok.