Nem érdeklik a nyelvórák a kamaszokat

Rekordszámú brit tanuló hagyja el úgy az iskolát, hogy nem tanul meg egyetlen idegen nyelvet sem; az adatok szerint a francia és a német nyelv iránti érdeklődés a mélyponton van.

hirdetés

A brit oktatási minisztérium napokban közzétett jelentése szerint közel 380 ezer tinédzser nem tett tavaly nyáron az alsó középfokú szintnek megfelelő (GCSE) nyelvvizsgát. A 14 és 16 éves korosztály körében ennek a vizsgának az elbliccelése megduplázódott a kilencvenes évek vége óta – értesült a BBC online hírszolgálat.

Különösen a francia és a német nyelvből tett vizsgák száma esett vissza, amelyek korábban hagyományosan a legnépszerűbbek voltak az idegen nyelvek közül.

A munkáspárti kormány engedélyezte először 2004-ben, hogy a 14 évesek maguk dönthessék el, tanulnak-e nyelveket. A lehetőség nyomán meredeken zuhant a nehéz tárgynak tartott nyelveket tanuló kamaszok száma.

A jelenlegi kormány úgy akarja megfordítani a folyamatot, hogy külön jutalomban részesíti azokat a diákokat, akik angolból, matematikából, a természettudományos tárgyakból, egy idegen nyelvből és történelemből vagy földrajzból jó osztályzattal végeznek. A nyelvtanulás visszaesését azonban ez sem képes megállítani, ezért az a megoldás is felmerült, hogy ismét kötelező vizsgatárggyá tegyék a nyelveket.

A brit állami iskolákban csupán a tanulók 38,6 százaléka tett tavaly nyáron GCSE-vizsgát idegen nyelvből, míg 2010-ben 40,1 százalék. Franciából közel 155 ezren vizsgáztak, 12 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban, a németből vizsgázók száma pedig egy év alatt 13 százalékkal esett vissza hatvanezerre. A spanyol nyelvből vizsgázó 66 ezer tanuló 2,5 százalékkal kevesebb volt a 2010-es évihez képest.