Nem látják a távvezetékeket a nagytestű madarak

A nagytestű madarak azért repülnek neki az elektromos légvezetékeknek, mert azok sokáig látómezejük holtterében helyezkednek el – derítették ki brit kutatók.

hirdetés

Magasfeszültségű vezetékeknek évente több millió madár esik áldozatul, annak ellenére, hogy az utóbbi években jól látható jelzésekkel próbálják szembetűnőbbé tenni azokat. A Birminghami Egyetem madártani kutatói a darvakat, túzokokat és gólyákat vizsgálva megállapították, hogy mind csőrük irányát követve vadásznak zsákmányukra. Ez a technika kiváló látást igényel a csőr végén, ezáltal a látótér leszűkül, a holtterek pedig megnőnek. Amennyiben a madár nem előre néz repülés közben, hanem lefelé, a repülés irányában gyakorlatilag megvakul.

A madarak repülés közben gyakran lefelé néznek fajtársakat, fészkelőhelyet vagy táplálkozóterületet keresvén. A szűk látótér és a vészesen nagy holttér problémája bizonyosan érinti az összes daru-, és túzokfajt, és valószínűleg a nagytestű ragadozómadarakat, így a sasokat és keselyűket is – mondta Graham Martin professzor a BBC-nek.

Az új ismeretek mind a madarászokat, mind az elektronikai vállalatokat segíthetik abban, hogy minimalizálják az ütközések esélyét. Mivel az említett fajoknál nem ér sokat a vezetékek láthatóbbá tétele, arra kell megoldást találni, hogyan lehet elcsalni a madarakat a légvezetékektől – javasolta a professzor.

Hazánkban az érintett fajok közül a fokozottan védett túzok a legsérülékenyebb, állománya európai szinten is jelentős. Hazánk kivételével csupán Spanyolországban és Oroszországban található jelentősebb populációja.