Nem lesz fűtéskorlátozás – ígéri a Dalkia

Egyetlen intézményben sem korlátozza a hőszolgáltatást a Dalkia Energia Zrt., mivel a cég, az MTI-hez eljuttatott keddi tájékoztatása szerint megegyezett a fenntartókkal a tartozások rendezéséről, illetve átütemezéséről.

hirdetés

A Dalkia Energia Zrt. a múlt héten 13 intézménynél helyezte kilátásba, hogy december elsejei hatállyal korlátozza, vagy felfüggeszti a hőszolgáltatást a lejárt és ki nem fizetett számlák miatt.

Az intézkedés Nagyatád városi, valamint Barcs, Mátészalka, Csenger, Nagykáta és Vác megyei fenntartású, elsősorban oktatási és nevelési intézményeit, kollégiumait érintette volna. A cég korábbi közlése szerint ezen települések összesen nyolc intézménye öt hónapja nem fizeti tartozásait, de van olyan is, ahol a legrégebbi ki nem fizetett számla több mint egy éve lejárt, és a tartozás összességében eléri a 65 millió forintot.

Az energiaszolgáltató cég keddi közleményében tudatta: a közelmúltban több mint 25 település intézményeivel egyeztetéseket folytattak a tartozások átütemezéséről, illetve a befizetésükről, és az “ultimátum” lejárta előtt szinte minden érintett fenntartó szervezettől “megnyugtató ígéretet kaptak” a hátralék rendezésének üteméről. Így a szolgáltatást megszakítás nélkül biztosították – tették hozzá.

Két intézménynél – a tárgyalások elhúzódása miatt – időközben korlátozták a melegvíz-szolgáltatást, de a sikeres egyeztetést követően azt visszakapcsolták – közölték.

A Dalkia Energia Zrt. kommunikációs igazgatója, Asztalos Andrea közleményében azt írta: “minden esetben szorgalmazzuk a konzultációt, tapasztalatunk alapján csak ez vezethet eredményre”.

Októberben 18, Pest megyei fenntartású iskolában maradtak hidegek a radiátorok napokra, mert a Tigáz a megyeháza körülbelül 100 milliós adóssága miatt elzárta a csapokat. A szolgáltatást csak azután indították újra, hogy a kormány garanciát vállalt az októberi, novemberi és decemberi számlák kiegyenlítésére.