Nem lesz kormányhivatal a Külügyi Intézetből

A Magyar Külügyi Intézetből (MKI) nem lesz kormányhivatal, megtartja eddigi státusát, kutatómunkája függetlenségét – erősítette meg Magyarics Tamás igazgató kedden. A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy mégsem tagozódik be a Külügyminisztériumba az MKI, miután a tárca vezetése értesült a központi elképzelésekről, elérte azok visszavonását.

hirdetés

A kutató elmondta: az MKI-t nem tagolják be a Külügyminisztérium szervezeti rendszerébe, éppen a tárca érte el ezt. Magyarics Tamás azt mondta: az MKI “félig-meddig független státusú”, nem tekinthető teljes mértékben nem kormányzati szervezetnek (NGO), ugyanis működését a központi költségvetésből finanszírozzák.

Az MKI munkatársai megtartják kutatói szabadságukat, nem lesznek kormánytisztviselők, nyilatkozataikat nem kell előzetesen egyeztetniük a Külügyminisztériummal. Az intézetben a kutatási témák továbbra is a kutatói szabadság alapján, a tárcától függetlenül jelölhetők ki, ugyanakkor a minisztériumnak is lehetnek megrendelései, kérései azzal kapcsolatban, hogy az intézet milyen területre koncentráljon.

Az intézmény a Külügyminisztériumnak tanácsadással is szolgál: együttműködik a stratégiai tervezési főosztállyal, elsősorban a közép- és hosszú távú magyar külügyi stratégia kidolgozásában – mondta az igazgató, emlékeztetve, hogy Göncz Kinga minisztersége idején erre több más intézet mellett az MKI-t is felkérték.

A külügyi intézet ezenkívül továbbra is ellátja azt a nagyon fontos feladatát, hogy rendezvényeken fórumot teremt a kormányzati és nem kormányzati vélemények ütköztetésére, s nyitott marad a nagyközönség előtt – hangsúlyozta.