Nem lesz visszamenőleges a devizahitel betiltása

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz visszamenőleges érvényű a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról szóló intézkedés – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

hirdetés

A tárca közleménye rámutat: “a kormány – 2010. június 30-i döntése idején – még úgy látta jónak, hogy a rendelkezés 2010. július 1-jével lépjen hatályba, és visszamenőleges érvényű legyen. A kormánydöntés és az intézkedés-tervezet benyújtása közötti időszakban azonban alkotmányossági aggályok merültek fel, ezért a parlament elé kerülő törvényjavaslat benyújtott változatából végül a visszamenőleges hatály kikerült”.

A kormány döntése kapcsán érintett jogszabályok – a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozása érdekében szükséges – módosításáról szóló rendelkezést csak a hatályba lépését követően kell a földhivatali eljárásban és a jelzálogjog alapítására irányuló szerződések esetében alkalmazni – áll a közleményben.

A parlament várhatóan két héten belül dönt a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról.

A kormány szerdai ülésén döntött a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozást tartalmazó előterjesztésről. A döntés célja a devizakölcsönök terjedésének megállítása, az ügyfelek túlzott eladósodásának megelőzése, valamint a családok megóvása attól, hogy az árfolyamkockázat miatt gazdaságilag ellehetetlenüljenek.