Nem minden kormányülésről készülhet hangfelvétel

Az előző kabinet gyakorlatával ellentétben nem feltétlenül készül hangfelvétel az Orbán-kormány minden üléséről – derül ki a kormány ügyrendjéről a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. A kabinet ülését a miniszterelnök távollétében a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor vezeti.

hirdetés

“A kormány üléséről összefoglaló és a kormány tagjának kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas hangfelvétel készül” – áll a szövegben, amelyet szerdán tettek közzé.

A határozat szerint az összefoglaló elkészítéséről – az ülést követő három munkanapon belül – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára gondoskodik, az összefoglalót a közigazgatási és igazságügyi miniszter írja alá. Az anyag egy-egy példányát a kormány tagjai, a kormány üléseinek állandó meghívottai, valamint az államtitkárok kapják meg, de a KIM közigazgatási államtitkára az összefoglaló megküldését másnak is engedélyezheti.

A hangfelvétel a kormány tagjai és az állandó meghívottak személyes használatára a KIM-ben rendelkezésre áll. A kormány tagjainak (a kormányülés állandó meghívottainak) megbízottja a minisztérium közigazgatási államtitkárának engedélyével a felvételt meghallgathatja, illetve ha folyamatban lévő munkához szükséges, az érdekeltnek a hangfelvétel alapján készített kivonat adható – rögzíti a kormányhatározat.

A kormányülés dokumentumainak kezeléséről és őrzéséről, valamint a kormány döntéseinek nyilvántartásáról a KIM kormányirodát irányító helyettes államtitkára gondoskodik, a kormányszóvivő az ülésről hivatalos sajtóközleményt jelentet meg és tájékoztatja a sajtó képviselőit – olvasható a szabályozásban.

A feladatkörét érintő napirendi pontok tárgyalásához a Magyar Nemzeti Bank elnökét meg kell hívni.