Nem számítanak kamatemelésre

A elmúlt három kamatemelési döntés után az elemzők szinte egyöntetűen a jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől.

hirdetés

A jelenlegi összetételben utolsó kamatdöntő ülését tartja hétfőn a monetáris tanács. Márciustól a négy külsős tag helyett – a parlament által kiválasztandó – új tagok kerülnek a testületbe, miközben az MNB elnöke és két alelnöke továbbra is a tanács tagja marad.

Elemzők az érvényben lévő 6,00 százalékos jegybanki alapkamat változatlanul hagyását várják az üléstől, miután november óta mindhárom kamatdöntő ülésen 25-25 bázispontos emelésről döntött a Monetáris Tanács, azt megelőzően pedig tavaly április óta a történelmi 5,25 százalékos mélyponton állt az alapkamat.

A Reuters néhány napja készített körkérdésére az elemzők válasza szerint az alapkamat 2011 végén is 6,00 százalékon áll majd.

Az átlagos infláció az idén 3,9 százalék lesz, az év végére 3,7 százalékra, jövőre pedig éves átlagban 3,4 százalékra csökken a felmérés szerint.

A február 14-16 között végzett felmérés során több elemző hangsúlyozta, hogy a kilátások nagyban függenek a szerkezeti reformoktól, amelyek ismertetése február végén vagy március első felében várható. Kamatcsökkentés pedig akkor lehetséges, ha a reformok a magyar eszközök iránti befektetői bizalom erősödését eredményezik. Ugyanakkor a tervezett átalakítások egyes elemei, például a gyógyszer- és a közlekedési támogatások csökkentése komoly inflációs nyomást válthat ki.