Nem tudják megakadályozni a romák visszatérését

Románia nem tudja megakadályozni a Franciaországból kiutasított romák visszatérését Nyugat-Európába, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges jogi eszközökkel – közölték a román munkaügyi minisztérium illetékesei.
Valentin Mocanu román államtitkár – aki az elmúlt napokban a francia hatóságokkal tárgyalt a román állampolgárságú illegális roma bevándorlók ügyéről – egy bukaresti sajtótájékoztatón kijelentette: Nyugat-Európába való visszatérésüket nem akadályozhatják meg, csak azokat a román állampolgárokat tarthatják az országban, akiknek bírósági döntés tiltja Románia elhagyását.

hirdetés

“Nem áll rendelkezésünkre olyan törvényi keret, amellyel megakadályozható azoknak a román állampolgároknak a szabad mozgása, akik ellen nem született az ország elhagyását tiltó bírósági ítélet. Nincs olyan adminisztratív eljárási lehetőség sem, amivel megsérthető a román állampolgároknak az a joga, hogy az Európai Unióban szabadon utazzanak” – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a francia hatóságoknak elmagyarázták, hogy a román hatóságok nem tudnak azonnali intézkedéseket hozni, de hajlandók tárgyalni olyan közép- és hosszú távú döntésekről, amelyek megszüntetik az ország elhagyására ösztönző gazdasági okokat. Rámutatott: azt is elmagyarázták a franciáknak, hogy a román állampolgárok nem csak gazdasági okokból hagyják el hazájukat, hanem azért is, mert évtizedeken keresztül nem volt lehetőségük külföldre utazni, most viszont rendelkeznek ezzel a szabadságjoggal.

Az államtitkár cáfolta, hogy a román állampolgárokat kiutasították volna a francia hatóságok. Mint mondta, minden azt mutatja, hogy a Romániába visszatért személyek önként vállalták a hazautazásukat, de Románia azonnal közbelép állampolgárai védelme érdekében, ha arra utaló jeleket látnak, hogy a francia hatóságok mégsem tartották tiszteletben az európai törvényeket – mondta Mocanu.