Netanjahu önmérsékletre szólította fel a zsidó telepeseket

Önmérsékletre szólította fel a zsidó telepeseket Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap néhány órával azelőtt, hogy lejár a telepbővítési moratórium. Netanjahu kérte a júdeai-szamáriai (vagyis ciszjordániai) telepeseket és pártokat, hogy az elmúlt tíz hónapban tanúsított magatartásukhoz hasonlóan a jövőben is visszafogottan és felelősségteljesen cselekedjenek.

hirdetés

Kormányfő hozzáfűzte: annak ellenére, hogy a palesztinok azzal fenyegetőznek, hogy kivonulnak a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalásokról, ő személy szerint nem óhajtja meghosszabbítani a moratóriumot.

Miközben a színfalak mögött még folynak amerikai közvetítéssel a tárgyalások egy esetleges kompromisszumról, zsidó telepesek lázasan készülnek arra, hogy a moratórium lejárta után folytassák az építkezéseket. Netanjahu pártja, a Likud tervei szerint elsőként egy Észak-Ciszjordániába tervezett óvoda alapkövének elhelyezésével folytatják szimbolikusan a telepbővítéseket.

Danni Dajan, a zsidó telepesek egyik tanácsának vezetője úgy vélte, hogy amilyen teljes volt annak idején a telepbővítés befagyasztása, ugyanolyannak kell lennie az építkezésék újrakezdésének is, mint arra a kormány kötelezettséget vállalt. Szerinte bárki, akik házat akar építeni magának, akadálytalanul megteheti azt.

Eközben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke útban New Yorkból Párizsba közölte, hogy az Arab Liga állandó bizottság az ő kérésére október 4-én ülést tart. A tanácskozás témája az Izraellel folytatott párbeszéd lesz.

Ezt megelőzően a Fatah központi bizottsága és a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága is összeül, hogy az izraeli kormány végleges döntése nyomán – legyen az kedvező vagy nem, szóljon az a moratórium meghosszabbításáról vagy a telepes tevékenység újrakezdéséről – áttekintse a párbeszéd folytatásának a lehetőségeit.