“Nincs fennakadás az IMF-tárgyalásokon”

Varga Mihály szerint nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között folyó tárgyalásokon. A Miniszterelnökség államtitkára, aki részt vesz a megbeszéléseken, azt mondta, hogy a hétvégére elkészül a szándéklevél. A gazdasági törvénycsomagról pedig a jövő heti zárószavazásig van még idő egyeztetni az IMF-fel – hangsúlyozta az államtitkár.

hirdetés

Az IMF-delegációjában részt vesz az Európai Unió, az Európai Központi Bank képviselője is – erősítette meg Varga Mihály, kiemelve, hogy a delegáció így teljes körű tájékoztatást tud adni az álláspontjáról. Az államtitkár leszögezte: a kormány is elmondta a maga álláspontját.

A szándéklevél elkészítéséig még tisztázzuk azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Az index.hu hírportál kedden olyan értesüléseit közölte, miszerint fagyosabbá vált a viszony az IMF-delegáció és a kormány között, mert a magyar fél kész tények elé állította a valutaalapot az idei adócsomag ügyében, holott az IMF-nek “vannak még szakmai kifogásai is adóügyekben”.

Az Index úgy tudja, hogy az IMF neheztelésének legfőbb oka, hogy az Orbán-kormány lényegében nem hajlandó tárgyalni az idei intézkedések tartalmáról, a már bejelentett és jövő héten a parlamenti zárószavazáson is áteső adócsomagról, és benne különösen a bankadó összegéről.

Arra kérdésre, hogy az IMF felvetette-e az adócsomag egészének őszre csúsztatását, azt válaszolta: ilyen kérés nem volt, de az előfordult, hogy az IMF jelezte, egy-egy jogszabályt később kellene életbe léptetni, mint ahogy azt a kormány tervezi. Hozzátette: a kormány azonban jelezte, a június eleji helyzet miatt a kabinetnek azonnali lépéseket kellett tennie, ezek a törvényjavaslatok ennek jegyében születtek. Ezt az IMF meg is értette – szögezte le az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy a bankadó ezek között szerepelt-e, Varga Mihály annyit mondott: elég sok javaslatról tárgyaltak. Leszögezte: a bankadóból tervezett 200 milliárd forintnak idén be kell folynia a büdzsébe, és azt az IMF sem vonta kétségbe.

Arra a kérdésre, hogy az parlament előtt lévő gazdasági csomag változhat-e a további tárgyalások fényében, azt válaszolta: a kormány intézkedési csomagjának jövő héten van a zárószavazásra, néhány javaslatról július 22-én szavaznak. Ez szerencsés is – fűzte hozzá -, mert így több idő jut az IMF-fel való érdemi egyeztetésre.