Norvég mészárlás: nem tudnak magyar ádozatról

Magyarország norvégiai nagykövetsége nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje az Oslóban és környékén pénteken elkövetett kettős merényletnek.

hirdetés

Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő szombaton az MTI-nek telefonon elmondta, hogy folyik az áldozatok azonosítása, s a követségnek nincs információja magyar érintettről. Hozzátette, hogy a nagykövetség ügyeleti telefonszámán mindössze egy magyar turistacsoport jelentkezett, még pénteken késő este. Az Oslóban tartózkodó turisták azt jelezték, hogy jól vannak, nem esett bajuk.

A nagykövetség ügyeleti telefonszáma (00-47-92-44-78-76) éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel.

A magyar nagykövetség épülete mintegy két kilométerre fekszik az oslói robbantás helyszínétől. A diplomaták hallották a detonációt, de ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy merénylet történt a kormányzati negyedben. A követség épületében nem esett kár, a nagykövetség rendben működik, megkülönböztetett figyelemmel követik az eseményeket.

A magyar Külügyminisztérium a nap folyamán közleményben ad tájékoztatást.

Az Oslo belvárosában fekvő kormányzati negyedet a hatóságok kiürítették és hermetikusan lezárták, folyik a kutatás az esetleges további áldozatok, valamint robbanószerkezetek után. Pénteken délután a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel egy pokolgép, aminek következtében legalább hét ember halt meg. Több épület erősen megrongálódott, a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakai közül sok betört.

Két órával később az Oslótól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán, ahol az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet, egy rendőrnek álcázott férfi rendezett vérfürdőt. A tettes több fegyverből folyamatosan tüzelt, válogatás nélkül lelőtt mindenkit. A legfrissebb hírek szerint 84 emberrel végzett.

A hatóságok gyanúja szerint mindkét merényletet egy 32 éves norvég férfi, bizonyos Anders Behring Breivik követte el. Elfogták, kihallgatása jelenleg is folyik.