Nőtt a felszámolási eljárások száma

Nőtt a felszámolási eljárások száma az idei második negyedévben: 4.524 cég ellen indult ilyen eljárás, szemben az előző év azonos időszakában regisztrált 3.840-nel – közölte a Creditreform Kft. az MTI-vel. A cég adatai szerint végelszámolásból is több lett : 2010 második negyedévében 3.878 új eljárást indítottak, ez 12,7 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszaki adatot.

hirdetés

Javuló tendenciaként értékelhető azonban, hogy az első negyedévhez képest a növekedés üteme nem változott. Éves összehasonlításban mind a felszámolások, mind a végelszámolások esetén jelentősen csökkent a növekedés üteme a 2009 hasonló időszakában mért adatokhoz képest – olvasható a közleményben.

A csődeljárások, illetve a hozzájuk kapcsolódó ideiglenes fizetési haladéki eljárások száma 2010. második negyedévében magasabb volt, mint az első negyedévben, de összességében az ilyen típusú eljárások száma továbbra is igen alacsony. Idén a második negyedévben 43 csődeljárást indítottak, szemben az előző év azonos időszakában mért 11 eljárással. Az ideiglenes fizetési haladéki eljárások száma a második negyedévben 51 volt.

A legkockázatosabb ágazat továbbra is az építőipar, a második helyen a pedig a szállítási, raktározási ágazat található, amelyen belül továbbra is kritikus a helyzet a fuvarozók tekintetében.

A harmadik legkockázatosabb ágazat a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, de átlag feletti kockázattal kell számolni a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar esetében is. Utóbbiban az élelmiszeripari cégek, a nyomdák és kiadók, valamint a gumi és műanyagipari cégek helyzete javult legkevésbé.