Növekszik az újabb európai recesszió kockázata?

A romló európai üzleti hangulat és az amerikai növekedés várható lassulása miatt megnövekedett a kettős mélypontú recesszió kockázata az euróövezetben a Standard & Poor’s kedden Londonban ismertetett új előrejelzése szerint.

hirdetés

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának felülvizsgált prognózisában Jean-Michel Six, a cég európai főközgazdásza kiemeli: jóllehet az S&P alapeseti forgatókönyve még mindig “lanyha és egyenlőtlenül eloszló” európai gazdasági növekedéssel számol a következő öt negyedévre, a ház azonban most már hozzávetőleg 40 százalékos esélyt ad arra, hogy Nyugat-Európa jövőre ismét recesszióba kerül.

A Standard & Poor’s kedden ismertetett, frissített előrejelzésében 2,0 százalékról 1,5 százalékra vette vissza a legnagyobb eurógazdaságra, Németországra adott jövő évi növekedési jóslatát, és az eddigi 1,5 százalékról 1,1 százalékra rontotta az euróövezet egészére valószínűsített, 2012-re szóló átlagos GDP-növekedési becslését.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings éppen előző nap Londonban ismertetett új prognózisában még jóval meredekebben, 1,8 százalékról 0,8 százalékra csökkentette 2012-re érvényes euróövezeti növekedési előrejelzését.
Más nagy londoni házak ennél is sokkal borúlátóbb, újabb recesszióval számoló prognózisokat tartanak érvényben az euróövezetre az eszkalálódó adósságválság miatt.

A Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport – nemrég összeállított új előrejelzésében 0,5 százalékos GDP-csökkenésre módosította az euróövezetre adott, 2012 egészére szóló előrejelzését. A ház korábban 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsített jövőre a valutaunióban.

A Capital Economics szerint 2013 egészében még mélyebb, 1 százalékos visszaesés várható az euróövezetben a cég által eddig várt stagnálás helyett, vagyis a ház londoni elemzői most már arra számítanak, hogy a valutaunió a következő két teljes évet recesszióban tölti.

Keddi, felülvizsgált előrejelzésében a Standard & Poor’s mindazonáltal kiemeli, hogy az általa 40 százalékosra becsült recessziós esély ellenére sem alapeseti forgatókönyve a kettős mélypontú recesszió a valutaunióban. A ház londoni elemzői szerint a felzárkózó gazdaságok “robusztus” – jóllehet a tavalyinál gyengébb – kereslete, a francia és a német fogyasztók “ellenállóképessége”, valamint a továbbra is támogató jellegű monetáris politika révén várhatóan sikerül elkerülni az újabb európai recessziót jövőre.

Az S&P elemzői szerint ugyanakkor “nem szabad alábecsülni” a lefelé ható kockázatokat sem. E kockázatok eredhetnek a pénzpiacokról a hosszú távú kamatok további emelkedése esetén, vagy a reálgazdaságból, ha gyengül a felzárkózó piaci térség növekedése – áll a Standard & Poor’s keddi előrejelzésében.