Nyolcezerrel kevesebben voltak az idei Szigeten

Bár a tavalyi 390 ezres látogatói rekord nem dőlt meg, idén is sokan, összesen 382 ezren voltak a Sziget fesztiválon. A legtöbben szombaton szórakoztak a Szigeten, akkor 72 ezren voltak kint, ami csaknem elérte a 75 ezres telt házat, a vasárnapi zárónapon pedig 69 ezren szórakoztak a helyszínen.

hirdetés

A legnagyobb programhelyszíneken már éjszaka megkezdődött a színpadok bontása, és reggel óta mindenütt zajlanak a munkálatok. A tervek szerint öt nap alatt bontják le a technika nagy részét, a “teljes levonulás” nyolc-tíz nap alatt történik meg, ezalatt több ezer köbméter szemetet kell eltávolítani. A tizennyolcadik Sziget fesztivál várhatóan idén is nyereséges lesz.

“A terület a fesztivál előtt a nagy esőzések, és ebből következően a talajstruktúra javítása miatt nem volt olyan jó állapotban, mint az elmúlt években, de a járólapokból hasonló mennyiséget raktunk le, mint korábban” – közölte Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője.

Kitért arra, hogy a sziget egy fővárosi közpark, amelynek helyreállítási folyamata több részből áll. Ide tartozik a szigeten található közforgalmi utak esetleges sérüléseinek kijavítása, valamint a zöld terület rekultivációja, a füvesítés, a cserjék ültetése. Benis Dániel hozzátette: a Főkert az eredeti állapot visszaállítását követeli meg tőlük, a fű már a téli fagy beállta előtt meg tud annyira erősödni, hogy tavasszal már szép gyep alakul ki a területen.

A fesztivál idején mintegy 2500 embert kellett az ambulancián ellátni, a Sziget egyéb részein pedig tovább ezret. “A legjellemzőbb esetek a végtagtörések, ficamok és rándulások voltak, szerencsére súlyos eset nem történt. Idén nem volt sok légúti megbetegedés. Az elején, talán a nagyszínpad elé leszórt homok miatt kicsit porosabb volt a Sziget, mint tavaly, de aztán ezt elintézte az utolsó három nap esőzése” – mondta Szeles Géza, az egészségügyi szolgálat vezetője.