Óceánjáró: az utasok perelni készülnek a hajóstársaságot

Egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet pert készül indítani a múlt héten felborult Costa Concordia óceánjárót üzemeltető olasz vállalat anyacége, egy amerikai konszern ellen.

hirdetés

Mint a Codacons szombaton bejelentette, két amerikai ügyvédi irodával összefogva utasonként 123 ezer euró kártérítést követel a Carnival konszerntől. A perhez eddig több mint száz utas csatlakozott.

A bejelentés értelmében a keresetet a jövő hét közepén nyújtja be a Codacons a Carnival székhelyén, Miamiban. Az indoklás szerint a Costa Concordia utasait rémület fogta el, kútba esett a pihenésük, és súlyos kockázatnak voltak kitéve a hajó felborulásakor.

A Codacons a héten arról adott tájékoztatást, hogy Olaszországban fog összevont pert indítani a társaság ellen. Ennek előfeltétele azonban, hogy az igazságügyi hatóságok engedélyezzék a keresetet. Ez akár több hónapig is eltarthat.

A Costa Concordia január 13-én futott sziklazátonyra az olasz partok előtt, a fedélzetén több mint 4200 emberrel. A felborult hajóból eddig 12 holttestet emeltek ki, további húsz személyt eltűntként tartanak nyilván. A kapitányt, aki még a mentés befejezése előtt elhagyta az óceánjárót, házi őrizetbe vették.