Olajkatasztrófa: megkezdték a sérült kút eltömítését

Nehéziszapot kezdett pumpálni a BP olajtársaság kedden a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkútba, hogy annak eltömítésével végleg elzárja a feltörő nyersolaj útját. Az eltömítést két szakaszban tervezik végrehajtani.

hirdetés

A most megkezdett, statikai elfojtásnak nevezett első szakaszban nehéziszapot, később cementet pumpálnak le a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken fekvő kútba, amivel szerdán talán már végeznek is.

Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból kezdett két mentesítő fúrásba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Ezt augusztus közepén végezhetik el.

Az olajszivárgást a múlt hónapban olajfogó sapka elhelyezésével már sikerült megállítani, de ezt a mérnökök ideiglenes megoldásnak tekintették.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform áprilisi felrobbanása óta közel 4,9 millió hordónyi – mintegy 780 millió liter kőolaj – ömlött a Mexikói-öböl vizébe az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve.

Az amerikai kormány és a BP képviselőiből a károk elhárítására felállított csoport hétfői közlése szerint mintegy 800 ezer hordónyi – 127 millió liter – olajat sikerült begyűjteni, még mielőtt július közepén elfojtották a szivárgást.

Összehasonlításképpen: az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófájakor 41 millió liter kőolaj ömlött az óceánba Alaszka partjainál.