Öles léptekkel az államcsőd felé?

A Jobbik szerint Magyarország a kormány hiteltelen és rossz gazdaságpolitikája miatt öles léptekkel halad az államcsőd felé.

hirdetés

Volner János, a párt országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján súlyos szakmai tévedésnek nevezte, hogy a befektetők kedvezően értékelnék az ország pénzügyi védelmére szolgáló jegybanki tartalék államadósság-csökkentésére fordítását. Mint mondta, ez ahhoz hasonlítana, mintha egy ostromlott vár kapitánya elrendelné a várfal lebontását csak azért, hogy kővel dobálhassa meg az ellenséget.

Kiemelte: a Jobbik szomorúan veszi tudomásul, hogy az államadósság a kormány minden erőfeszítése, így például a magán-nyugdíjpénztári vagyon kétharmadának felélése ellenére is történelmi csúcsra nőtt.

Az ellenzéki politikus retorikai és gazdasági ámokfutásként értékelte, hogy Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint nem szakmai alapon születnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentései. Elkeserítőnek nevezte továbbá, hogy a kabinet mentőcsomagjai dacára az embereknek sem csökkennek, hanem emelkednek a tartozásai, hiszen a lakosság teljes hitelállománya immár 8.655 milliárd forintra duzzadt.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának jobbikos alelnöke szerint a magyar gazdaság az idén, sőt még jövőre is recesszióban lesz, így Magyarország nem lesz képes 10 százalék feletti állampapír-piaci hozamokat kitermelni.

A Jobbik ezért úgy gondolja, hiteles gazdaságpolitikára van szükség, amely hosszú távon fenntartható pályára állítja Magyarországot. Volner János szerint a kormánynak gazdaságélénkítésre, illetve munkahelyteremtésre kellett volna fordítania az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésére fordított és a magán-nyugdíjpénztári vagyonból elköltött mintegy 1.500 milliárd forintot.