Ombudsmanhoz fordult a népszavazási törvény ügyében az MSZP

Ombudsmani állásfoglalást kért a népszavazási törvény tervezett módosítása ügyében két MSZP-s országgyűlési képviselő. Lamperth Mónika Lendvai Ildikóval jegyzett beadványukban aggályosnak tartják azt a kormány nevében benyújtott módosító javaslatot, amely szerint a jövő évi népszámláláskor rögzítenék a lakások címét is.

hirdetés
Uránia Mozi

Választ várnak a Fidesztől, milyen garanciák vannak arra, hogy az így készülő lakáslistát nem kötik össze más nyilvántartásokkal – közölte vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Lamperth Mónika, az MSZP Közjogi Kabinetjének vezetője.

Lamperth Mónika szerint nincs információ arról, hogy miért lenne szükség a lakások címének rögzítésére is. Úgy fogalmazott, hogy az MSZP-ben felmerült a gyanú arra, hogy a “Kubatov-lista” bővítéséhez akarnak jogalkotói segítséget nyújtani. A politikus felhívta a figyelmet, hogy egy kistelepülésen ha a nem, a kor és a végzettség mellé a lakcímet is rögzítik, akkor konkrétan beazonosítható, hogy kinek az adatait vették fel.

Hozzátette, ugyancsak gyanakvásra ad okot számukra a Semjén Zsolt által említett úgynevezett összmagyar regiszter tervezete.

A sajtótájékoztatón kérdésként merült fel, hogy az MSZP-frakció támogatja-e, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn azonnali kérdéssel fordulhasson Orbán Viktorhoz, illetve mi lenne annak témája. Lamperth Mónika erre annyit felelt, hogy “soha nem vállalkoztam jóslásra, most sem tudok”.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP megszavazza-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, azt mondta, hogy amit a volt miniszterelnök személyével kapcsolatban a kormány csinál “erősen feszegeti a jogállami kereteket”. Hozzátette, nincs még ilyen indítvány, és reméli, hogy nem is lesz.