Orbán: 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró

“A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni” Magyarország csatlakozását az eurózónához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

hirdetés

A miniszterelnök a pénteki brüsszeli Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik. Orbán Viktor leszögezte: ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, hanem pusztán az eurózóna tagállamainak erőfeszítése az euró megmentése érdekében.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország ugyanakkor nem támogathatja az egységes adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne a versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben.

A miniszterelnök szerint a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra.

Orbán Viktor szerint “újra meg kell nyitni” a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól. Orbán Viktor hangsúlyozta: a monetáris politika “a lassú mozgású sportok közé tartozik”, vagyis nyugodtság kell hozzá, nem “rángatással” kezelni.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna.

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján született energiapolitikai döntéseket áttörésnek és nagy magyar sikernek nevezte. A miniszterelnök kiemelte: döntés született az uniós energiapiac egységesítésének és a függőségek megszüntetésének felgyorsításáról is.

Magyarország ezek hatására is néhány éven belül a Fekete-tenger, a Balti-tenger és az Adria felől is rendelkezni fog energiaellátási lehetőséggel, és ezzel “egy óriási csapdából fog kiszabadulni”. Orbán Viktor hozzátette: hamarosan döntés születik a Paksi Atomerőmű új blokkjának megépítéséről is, amely a régivel együtt képes lesz ellátni Magyarország áramigényének 60 százalékát.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy februárban nagyszabású programot hirdet meg a kormány, amely a gáztüzelésű kazánokról a vegyes tüzelésű kazánokra való átállást támogatja majd.