Orbán: az MNB és a PSZÁF összevonása “nem ördögtől való”

Sem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása, sem pedig a két szervezet további egymástól független működése nem “ördögtől való” a kormány szerint, hiszen mindkettőre van példa az Európai Unióban – jelentette ki kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután hivatalos látogatáson fogadta Petr Necas cseh kormányfőt.

hirdetés

A kormányfő leszögezte: a magyar jogi helyzet egyértelmű, hiszen az alkotmány külön-külön szabályozza az MNB és PSZÁF alkotmányos helyzetét, ezért a mostani javaslattal az átmeneti rendelkezésekben annak a lehetőségét teremtik meg, hogy amennyiben az Országgyűlés kétharmados törvényben össze akarja olvasztani a két szervezetet, akkor ne kelljen ehhez alkotmányt módosítani.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: jelenleg nincs erről szóló előterjesztés az Országgyűlés előtt, van viszont egy olyan jegybank-törvény, amelyet a kormány készített. Ezzel kapcsolatban a kabinet várja az Európai Központi Bank (EKB) véleményét, amelyet már 40 napja kikérte, de amíg ez nem jön meg addig nem zárják le a javaslat parlamenti vitáját.

Az EKB ugyanakkor csütörtökön reggel – míg Orbán Viktor Petr Necas-szal tárgyalt – nyilvánosságra hozta álláspontját. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: “kellő komolysággal fogjuk figyelembe venni az EKB álláspontját, ami ugye egy javaslat és észrevétel, mert a döntés a magyar parlament kezében van.”