Orbán: az új magyar gazdaságpolitika kiállja az idők próbáját

Orbán Viktor szerint az elmúlt másfél évben megalkotott 365 törvénnyel, valamint az új alaptörvénnyel Magyarország megtalálta a jövőbe vezető biztos utat, és joggal remélhető, hogy az új magyar gazdaságpolitika és alkotmányos berendezkedés kiállja az idők próbáját.

A kormányfő ezt pénteken mondta a németországi Wiesbadenben, miután tárgyalt Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével. A közös sajtótájékoztatón Volker Bouffier hangsúlyozta: a megbeszélésen egyetértettek Orbán Viktorral abban, hogy minden ország maga határozza meg szabályait.

Szóba kerültek azok a kérdések is – folytatta -, amelyek Németországban nagy figyelmet kaptak, így például – az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárások témái – a magyar jegybanki függetlenség és igazságszolgáltatás. A hesseni miniszterelnök egyúttal elismerését fejezte ki a magyar EU-elnökségnek a romastratégia elfogadásáért.

Orbán Viktor azt emelte ki, hogy Hessen tartomány különösen fontos Magyarországnak, mert “itt mindig megértést és barátokat találunk”, és a német-magyar gazdasági kapcsolatoknak is egy tekintélyes része éppen ezzel a német tartománnyal áll fenn.

A megbeszélésen – mint elmondta – bátorította a német befektetőket, hogy jöjjenek Magyarországra, és fűzzék még szorosabbra az együttműködést. “Örülünk annak a megtisztelő figyelemnek, amelyet a német sajtóban élveztünk a mögöttünk hagyott időszakban; szívesen tájékoztatjuk (…) a német nyilvánosságot arról a hatalmas munkáról, amelyre rendkívül büszkék vagyunk, és az elmúlt másfél évben végeztünk el” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy sikerült úrrá lenni Magyarország gazdasági nehézségein, és sikerült lezárni egy nagyon nehéz, “a magyarok millióit próbára tevő” 8-10 éves időszakot.

A magyar médiaszabályozást firtató újságírói kérdésre Volker Bouffier azt felelte, megvitatták ezt a témát is, és a magyar kormányfő válasza meggyőzte őt. A magyar médiumok 90 százaléka magánkézben, ennek nagy része pedig német tulajdonban van, ám utóbbiak a magyar miniszterelnöknél sosem emeltek kifogást a magyar médiatörvény miatt – idézte Orbán Viktor tájékoztatását.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta: Európában a sajtószabadság az egyik legérzékenyebb kérdés, ezért az új szabályok mindig rendkívüli vitákat kavarnak, ezeket azonban “az európai demokrácia természetes részének tekintjük”. Felidézte, hogy az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt tett javaslatait elfogadták és átvezették a médiatörvényen. Emellett – emlékeztetett – a magyar Alkotmánybíróságnak szintén voltak változtatási indítványai, a kormány pedig ezeket is megfontolja.

“Amit nem fogadunk el, az az, hogy önmagában a sajtószabályozásról szóló vita alkalmat adjon arra, hogy nem demokratikusnak minősítsenek egy országot” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: álláspontja szerint az, hogy nyílt vita van a sajtószabályozás kérdéséről, éppen annak a bizonyítéka, hogy van Magyarországon működő demokrácia.

Az egynapos, németországi látogatáson tartózkodó Orbán Viktor – akit mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kísért el útjára – délelőtt a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német lap vezetőivel találkozott, délután pedig előadást tart a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában.

hirdetés

Hirdetés