Orbán: egyetlen “petákot” sem vesz el az EU

Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől.

hirdetés

A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának pénteken azt mondta: bár az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a hónap közepén – az Európai Bizottság korábbi javaslatának megfelelve – várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy a következő évben függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások egy részét, mindenki “készpénznek veheti, hogy 2013 januárjában (…) Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni”.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ország ellen 2004 óta folyik túlzottdeficit-eljárás, ezért most “a múlt következményeit szenvedjük el”, azonban az ügyet technikai jellegűnek minősítve kifejtette: Brüsszelben “mindenki elismeri Magyarország óriási erőfeszítéseit, a magyar számok jók”, idén és jövőre csak hét uniós államban lesz alacsonyabb a hiány a magyarországinál.

“Lehetetlen dolog, hogy egy ilyen jó pozícióban lévő országtól bárki akár egyetlen fityinget elvegyen” – jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó kormányfő.