Orbán elfogadta Ángyán lemondását

A miniszterelnök elfogadta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára felmentésére vonatkozó kérését – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

Az új államtitkár személyéről később dönt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

hirdetés

Ángyán József a minisztérium tájékoztatása szerint kiváló munkát végzett, a tárca vezetője továbbra is számít munkájára.
Orbán Viktor miniszterelnök és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hétfői kormányülésen egyeztetett az ügyről – tette hozzá a VM.

Ángyán József lemondása a múlt héten került nyilvánosságra. A Népszabadság a csütörtöki számában írt arról, hogy a közszolgálati leépítések részeként az államtitkár személyéhez köthető munkatársakat bocsátottak el a tárcától, aki ez után helyezte kilátásba távozását. A földművelésügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint Ángyán József január 18-án nyújtotta be lemondását írásban, döntését nem indokolta.

A környezetvédő szervezetek azonban szerették volna ha a vidékfejlesztési tárca kiemelkedő tudású szakembere posztján marad, ezért levélben fordultak a miniszterelnöktől azt kérve, hogy ne fogadja el Ángyán József lemondását. A zöldek pénteki leveléhez a hétvégén száz civil szervezet csatlakozott. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezetője azzal érvelt, hogy Ángyán József személye hitelesíti azokat a vidékfejlesztési elveket, amelyeket Orbán Viktor a Darányi Terv bemutatásakor is hangoztatott.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter múlt pénteken az MTI-nek hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Minisztérium politikája nem változik Ángyán József lemondása miatt, a tárca kezdettől fogva alaposan átgondolt filozófia alapján végzi a munkáját, és ez a parlamenti államtitkár távozása után is így marad.