Orbán: napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállítása

Már folyamatban van az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) előkészítése; napirenden szerepel a büntethetőségi korhatár leszállítása és további törvények szigorítása – írta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a közbiztonság témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.

hirdetés

A miniszterelnök szerint bár már most is érezhető az eddig megtett intézkedések hatása a közbiztonságban – 40 százalékkal csökkentek a bolti lopások, újra visszatért a bizalom a rendőrség felé -, de tisztában van vele, hogy olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra.

Ennek megfelelően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkezdte egy új Büntető Törvénykönyv előkészítését. A jelenleg hatályos Btk. minden rendelkezését felülvizsgálják. Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is – fűzte hozzá. Ebben a kérdésben szociológusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik – írta Orbán Viktor.

A miniszterelnök az eddigi intézkedésekről és eredményekről azt írta, hogy a “Három csapás” törvény, a kis értékű lopások szigorúbb büntethetősége, vagy a rendőrség megerősítése már most érzetetik hatásukat. A közbiztonság javulását főleg azok érzik, akik vidéken, kistelepülésen laknak. Az elmúlt években a kis falvak sokaságában szűnt meg a békés élet lehetősége – különösen az ország észak-keleti részében – írta.

Ma már sokkal több rendőr szolgál ezeken a területeken és rendszeresek a fokozott ellenőrzések, sokszor a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának munkatársaival, esetenként a készenléti rendőrség állományával megerősítve. Ennek köszönhetően nagyon sok elkövetőt sikerül elfogni – közölte a miniszterelnök a közösségi honlapon. Mint hozzátette: március 6-tól közel kétezer új rendőrt állítanak munkába, ami tovább erősíti a közbiztonságot.

“Az emberek a szocialista kormányok alatt nem bíztak a rendőrségben, és sokszor nem jelentették be az ellenük elkövetett bűntetteket. Ma már a rendőrökben ismét a védelmezőt látják, így nagyobb bizalommal fordulnak a hatóságokhoz” – jelentette ki, azzal együtt, hogy az intézkedések hatására az idáig ismeretlen bűntettek is a rendőrség látókörébe kerülnek, és a határorozott fellépésnek köszönhetően a felderített ügyek száma is jelentősen növekszik.