Orbán távozását követelték a kormányellenes demonstráció szónokai

Orbán Viktor lemondását követelték szombaton a fővárosi Kossuth Lajos téren a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes tüntetésén, amelyen csaknem tízezren gyűltek össze.

hirdetés

Az Együtt egy új köztársaságért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői teljesen elfoglalták a tér közepén lévő betonplaccot és a vele szemben lévő járdát. A szervezők az Alkotmány utcában is felállítottak egy kivetítőt és hangfalakat, de ezekre nem volt szükség – tapasztalták az MTI tudósítói.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) társelnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktornak és bandájának egy mielőbbi választáson egy fülkeforradalom által meg kell buknia”.

Azt mondta: az új alaptörvényt, a kormány intézkedéseit és az új törvényeket a „történelem szemétdombjára kell hajítani és el kell égetni”. Álláspontja szerint nincs más alternatíva, “az önkényuralomnak csak így lehet vége”. Kónya Péter arra kérte a hallgatóságot, hogy ismét viselje mindenki büszkén a kokárdát, „a szíve fölött és az ellenzéki rendezvényeken ismét lobogjon” a nemzeti zászló.

A Szolidaritás társelnöke összefogást sürgetett, és azt kérte, hogy együtt valósítsák meg azt a köztársaságot, amelyről álmodtak. Kónya Péter olyan köztársaságról beszélt, ahol az alkotmányról népszavazás dönt, az államfőt a nép közvetlenül választja, a képviselők visszahívhatók, az ügyészség és a bíróságok pedig függetlenek. A szónok kiállt a sajtó és a vélemény szabadsága, továbbá az érdemi társadalmi párbeszéd mellett, és a visszamenőleges jogalkotás ellen foglalt állást.

Támogatta a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítását. Kónya Péter beszélt a pártok és a szakszervezetek állami támogatásának megszüntetéséről is; álláspontja szerint az emberek eldönthetnék, hogy adójuk egy-egy százalékával mely szervezeteket támogatják.

Iványi Gábor metodista lelkész felszólalásában azt mondta, hogy távozniuk kell a hatalomból azoknak, „akik a gyengébbek kárára akarják az erősek helyzetét javítani, akik el akarnak hallgattatni bennünket, akik ki akarnak rekeszteni a szabad választásból, akik megmondják, milyen istent kell imádnunk”. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szerint ma ünnepeljük március 15-ét, „hogy kisétáljunk a hatalom útjából, amely fizetett statisztákkal, importált határon túli tájékozatlanokkal és lengyel vendégszimpatizánsokkal” sajátította ki a nemzeti ünnepet.

Tanos Áron, a Szolidaritás fiatal tagjainak vezetője szerint a képzett ifjúság elvesztésével az ország a jövőjét veszíti el. A magyar kormány nem hajlandó az érdemi párbeszédre – tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy idén 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy éve.

Kornis Mihály író, rendező beszédében úgy fogalmazott, hogy „egy semmirekellő van az ország legtetején”. Azt mondta: „a Kossuth tér letarolása mutatja, hogy milyen jövőt szán nekünk a kormány. Az ő szégyenük és mementójuk lesz, ha eltüntetik József Attila szobrát” – tette hozzá. Az író szerint a hatalom jelenlegi gyakorlói csak „hazudni tanultak meg a kommunistáktól”.
A rendezvényen felolvasták José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kabinetirodájának válaszlevelét, amelyet a Szolidaritásnak küldtek.

Ennek az az előzménye, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom január végén eljuttatta Barrosóhoz azt a több mint 113 ezer ember által aláírt dokumentumot, amelyben leszögezik, hogy az EU állampolgárai kívánnak maradni. A Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások célja az, hogy minden tagállam tartsa be az uniós jogszabályokat; a bizottság nagyra becsüli és tiszteli a magyar népet, annak történelmét és kultúráját, valamint hosszú harcát a totalitárius rendszerrel szemben – idézték a kabinetiroda levelét.

A beszédek során többször felhangzott az „Orbán, takarodj!” rigmus. A tömegben a Szolidaritás zászlói mellett feltűntek a Demokratikus Koalíció táblái is.

Az Alkotmány utca több pontján az LMP állított fel aláírásgyűjtő standokat. A Szolidaritás képviselői a rendezvény végén az aláírásgyűjtés országos támogatására szólították fel a közönséget.

A tüntetésen mások mellett feltűnt Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője, Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője, Mécs Imre egykori SZDSZ-es és szocialista országgyűlési képviselő, valamint Horváth Aladár romajogi aktivista, volt liberális országgyűlési képviselő is.

A rendőrség többtucatnyi mikrobusszal és járőrautóval állt készenlétben a szomszédos utcákban, ám intézkedésre nem volt szükség.

A Szolidaritás tüntetésének résztvevői közül több százan átvonultak a Parlament északi kapujánál felállított kordonhoz, ahová baloldali szervezetek jelentettek be demonstrációt – egyebek mellett – a téren álló Károlyi-szobor tervezett eltávolítása ellen.