Óriási hóvihar nehezíti az amerikaiak életét

Évtizedek óta nem látott méretű, 3200 kilométer szélességű, összefüggő hóvihar-zóna vonult át kedden az Egyesült Államokon. Texastól Maine államig sok helyütt megbénult a közlekedés, és szinte alig lehetett látni a nem ritkán 70 kilométeres szélben lezúduló hó miatt.

hirdetés

A vihar, amelynek nyomán Chicagóban 60 centis hóra számítanak, északkelet felé vonul, ahol az előrejelzések szerint sokéves rekordokat dönthet meg. Chicagóban egyébként, ahol hozzászoktak a kemény telekhez, lezárták a Michigan tó mentén haladó autóutat, mert a várhatóan 100 kilométeres sebességű szél által felkorbácsolt, 7 és fél méter magas hullámok átcsaphatnak rajta. A “szeles városban” 12 év után először rendeltek el tanítási szünetet.

Oklahomában és Tulsában a hófúvás miatt megbénult az élet. Az utóbbi város újságja, a Tulsa Word 106 éves fennállása során először nem jelent meg. A településen található Hard Rock Casino teteje a rárakódott hó alatt beszakadt. Sérülés szerencsére nem történt.

A vihar miatt országszerte zárva maradtak az iskolák és a közhivatalok, a középnyugati régióban több autópálya-szakaszt lezártak, és csaknem 6000 repülőjáratot töröltek. Az érintett tagállamokban sok helyen felfüggesztették a helyi törvényhozás munkáját is.

Országszerte több tízezer lakás maradt áramellátás nélkül, közülük 27 ezer a Dallas-Fort Worth-i repülőtér vonzáskörzetében. Dallasban játsszák a jövő héten az észak-amerikai profi futball-liga nagydöntőjét, a Super Bowlt.

A hóvihar, amely a várakozások szerint összesen 30 államot érint majd, szerdán eléri az ország északkeleti területeit.