Orosz ajándék az Egyesült Államoknak

Tíz, az 1920-as években készült, korábban elveszettnek vélt amerikai némafilmmel lepte meg Oroszország az amerikai nemzeti archívumot.

hirdetés

Egy harminc éve készült tanulmány szerint a némafilmkorszakban született amerikai produkciók 75 százaléka megsemmisült vagy csupán részletekben maradt fenn. A veszteség azért is lehet ilyen nagy arányú, mivel a korabeli produkciók nitrát filmszalagra forogtak, az pedig rendkívül hőérzékeny és sérülékeny. A kutatásból az is kiderült, hogy az épségben megmaradt filmek is zömmel külföldi archívumokban lelhetők fel. Ezért volt nagy jelentősége, hogy az orosz állami filmarchívum tavaly tíz némafilm digitális kópiáját juttatta el az amerikai Nemzeti Audiovizuális Megőrzési Központba (NAVCC).
A NAVCC olyan filmtörténeti emlékekkel gazdagodott az adomány nyomán, mint az 1924-ben Rex Ingram rendezésében készült The Arab a korszak nagy sztárjával, Rudolf Valentinóval a főszerepben. A címek között szerepel még a Canyon of the Fools, a Circus Days, a The Conquest of Canaan, a The Eternal Stuggle, a Keep Smiling, a Kick In, a Valley of the Gigants, a You’re Fired és a Call of the Canyon is. Utóbbi az egyetlen a tíz alkotás közül, amely hiányos.
“Az amerikai stúdiók úgy dobálták piacra a filmeket, mint a szalámit és az egész világon forgalmazták azokat” – mesélte Patrick Loughney, a NAVCC igazgatója.
“Úgy zajlott a dolog, hogy ha az embereknek tetszett egy Fred Astaire-film, akkor fél év múlva egy újabb jött ki vele. Külföldön azonban jobban vigyáztak a filmekre, mint mi” – ismerte el.
Oroszországba például a feljegyzések tanúsága szerint az 1910-es évektől a második világháború kitöréséig több mint 1300 amerikai produkció került. Mint Loughney kiemelte: az oroszok “remekül gondoskodtak” a filmekről.
Loughney arra is kitért az AFP hírügynökségnek adott interjújában, hogy más országokból is kaptak vissza olyan amerikai némafilmeket, amelyekről azt gondolták, hogy az enyészeté lettek. Új-Zéland számos produkciót küldött az archívumnak, a francia filmközponttal pedig az amerikai filmgyártás korai termékeiből húszezer tekercsnyi film Egyesült Államokba szállítását szervezik. A NAVCC reményei szerint ebből a hatalmas csomagból bizonyára számos elveszettnek hitt munka is előkerül majd.
A NAVCC a világ legnagyobb audiovizuális archívuma, amelyet a amerikai Kongresszusi Könyvtár tart fent filmek, televíziós programok, rádióadások és hangfelvételek megőrzésére és konzerválására. Az intézetet a virginiai Culpeperbe, egy hegy oldalába vájt szuperbiztos bunkerből átalakított létesítménybe telepítették, ahol állandó, éppen fagypont alatti hőmérséklet garantálja a gyűjtemény állagának védelmét.