Orosz elnökválasztás: országszerte szavaznak

Oroszország egész területén megkezdődött vasárnap az elnökválasztás, amelyen 111 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát.

hirdetés

A távol-keleti Csukcsföldön, ahol a közép-európai idő szerint éjfélkor kinyitottak a szavazóhelyiségek, a jogosultak fele a mínusz 30 Celsius-fokos hideg ellenére már szavazott. Az ország kelettől nyugatig kilenc időzónára osztott.

A központi választási bizottság tájékoztatása szerint az országban közép-európai idő szerint reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 12 százaléka adta le voksát.

Az elnökválasztáson ugyanakkor nincs kötelező megjelenési küszöb, a győztesnek azonban a szavazatok több mint ötven százalékát meg kell szereznie.

Először az orosz választások történetében videokamerákkal szerelték fel a szavazásra kialakított termeket. Az utasítást még decemberben, a parlamenti választásokon tapasztalt visszaélések miatti tiltakozás hatására adta ki Vlagyimir Putyin kormányfő.

A 95 ezer szavazóhelyiség döntő többségében zajló eseményeket bárki követheti interneten keresztül. A Rosszija 24 hírtelevízió adásában ugyanakkor azt közölték, hogy a berendezések nem mindenütt működnek.

A szavazás menete követhető a http://webvybory2012.ru internetes oldalra kattintva. A webkamerák ellenére az ellenzék kételkedik a választások tisztaságában. Pártok és társadalmi szervezetek saját megfigyelőket küldtek, valamint szavazatszámlálási rendszert dolgoztak ki, és gyűjtik a visszaélésekről beérkező jelzéseket.

A Golosz választási jogvédő szervezet honlapján elhelyezett virtuális térképen látható, hogy eddig visszaélésekről 1843 jelentés érkezett, amint az a http://www.kartanarusheniy.org. oldalon is olvasható.

A választások tisztaságára 685 külföldi és több tízezer hazai megfigyelő ügyel. Hatezer újságíró, köztük nyolcszáz külföldi követi figyelemmel a szavazást.

Az elnökválasztáson öt jelölt közül választhatnak a voksolók, közülük Vlagyimir Putyin kormányfő harmadszor indul az államfői posztért. Elemzők és a közvélemény kutatások adatai szerint ő az esélyes a győzelemre, a kérdés csupán az, hogy kétfordulós lesz-e a választás.

Putyin ellenfelei: Gennagyij Zjuganov az orosz Kommunista párt elnöke, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt első embere, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezetője és Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos üzletember.