Oslói tömeggyilkos: színre viszik a dánok

Nagy vitát váltott ki egy koppenhágai színház kezdeményezése: monodráma formájában akarja színpadra vinni nyáron a múlt év július 22-i norvégiai támadások elkövetőjének, Anders Behring Breiviknek a manifesztumát.

hirdetés

A Café Teatret művészeti igazgatója, Christian Lollike az ellenséges reagálások valóságos lavináját váltotta ki, amikor közölte a Politiken című napilappal azt a szándékát, hogy színre viszi Breiviknek éveken át írt és a közvetlenül a támadások előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumát.

“A színdarab augusztus 23. és szeptember 15. között lesz műsoron”, és a bírálatok ellenére szerepelni fog a jövő évad műsortervében – mondta Jeanette Kruse, a színház értékesítési és kommunikációs vezetője.

Christian Lollike a napilapban megjelent interjúban elismerte, hogy a norvégiai kettős támadás “megdöbbentő tragédia” volt, Breivik “nagyon kegyetlen módon végzett ki embereket”. “A tettek mögött lévő érvelés azonban megmagyarázza a tettes politikai és ideológiai koncepcióját. Ez megismétlődhet” – hangoztatta a művészeti igazgató. “Attól félek, hogy Breivik érvelését elfelejtik, és nem lesz elmélkedés és kutatás tárgya” – magyarázta.

Erik Ulfsby, az oslói Norvég Színház igazgatója egyáltalán nincs erről meggyőződve: “Lollike érvelése rossz mentség arra, hogy a saját tervére felhívja a figyelmet” – mondta a Politikennek.

A jelenleg őrizetben lévő, a multikulturalizmust és “Európa muzulmán lerohanását” ellenző Behring Breivik 77 embert ölt meg július 22-én, közöttük számos fiatalt. Manifesztuma megvilágítja az iszlám, a szocializmus és a média ellen már 2002-ben keresztes háborút hirdető “marxistavadászt” fűtő gyűlöletet.

“Úgy tartanak majd nyilván, mint a második világháború utáni legnagyobb (náci) szörnyet” – írta az angol nyelven, Andrew Berwick álnéven írt, “Európai függetlenségi nyilatkozat – 2083” című dokumentumban.