Ősszel várható ítélet a “fekete sereg” ügyében

Ősszel várható ítélet a fekete sereg néven ismertté vált csoport ügyében – tudta meg az MTI a büntetőper csütörtöki tárgyalásán, amelyen folytatódtak a perbeszédek. A monstre perben, amelyben már több mint egy hónapja tartanak a perbeszédek, a huszonegyed- és a huszonkettedrendű vádlott védőinek felszólalásával kezdődött a csütörtöki tárgyalás a Fővárosi Bíróságon. Mindkét ügyvéd bizonyítottság hiányában történő felmentést indítványozott.

hirdetés

Ugyancsak bizonyítottság hiányában történő felmentést kért a hónap elején a vád szerinti bűnszervezet feltételezett vezetőjére, a január óta szökésben levő Magyar Róbertre ügyvédje. A vádlottra ugyanakkor az ügyész tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta, a további 29 vádlott közül pedig 23 esetében kért fegyházbüntetést.

A bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más – a többi között zsarolás, csalás, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés – bűncselekmények miatt indult ügyben a Vaskuti András vezette, ötös tanács 2007 márciusa óta tárgyal. A per nagyságát jól példázza, hogy már a vád benyújtásakor 15 ezer oldalnyi iratanyaga volt, azóta több mint 100 tárgyalási napon tárgyalták. A vád szerinti bűnszervezet – amelyben az ügyész szerint a 30 vádlottból 18 vett részt – prostitúcióval, szórakozóhelyek megvédésével és tartozások behajtásával foglalkozott.