Oszama bin Laden szakácsának 14 év börtönt javasolnak

14 évi börtönbüntetést javasolt szerdán Oszama bin Laden terroristavezér egykori szakácsára az esküdtszék a guantánamói hadbíróságon zajló perben.

hirdetés

A szudáni Ibrahim al-Koszi büntetése ennél jóval enyhébb lehet, mivel a vádlott a múlt hónapban vádalku keretében beismerte, hogy együttműködött az al-Kaida terrorszervezettel, és támogatást nyújtott a terroristáknak. A katonai ügyészség szóvivője szerint a tíz katonatisztből álló esküdtszéket nem tájékoztatták a vádalku szerint kiszabható szabadságvesztés maximális időtartamáról. A végleges ítéletet sem hozzák nyilvánosságra, amíg az esküdtszék állásfoglalását nem tekintette át a Pentagon illetékes tisztviselője. Ez hetekig, de akár hónapokig is eltarthat.

Ibrahim al-Koszit – aki a terroristavezér szakácsa, s néha a gépkocsivezetője is volt – Pakisztánban tartóztatták le azután, hogy az amerikai csapatok afganisztáni bevonulását követően az al-Kaida harcosai elmenekültek a Tora Bora hegységben található rejtekhelyeikről. A férfi beismerte, hogy segített Oszama bin Ladennek kereket oldani.

A most 50 éves szudáni férfit több mint nyolc éve tartják fogva a guantánamói börtöntáborban.