Öt és fél év börtönre ítélték a rendőrt

Öt és fél év börtönbüntetésre ítélt szerdán a Kaposvári Törvényszék nem jogerősen egy volt rendőrt hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

hirdetés

A Kaposvári Nyomozó Ügyészség azért emelt vádat a 30 éves Kelemen Roland Imre ellen, aki a siófoki rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot, mert anyagi ellenszolgáltatásért folyamatosan tájékoztatott a rendőri ellenőrzésekről egy prostituáltakat futtató férfit, egy ismerősét pedig jogtalan előnyhöz juttatta. Az ügyészség az utóbbiak ellen is vádat emelt.

A márciusi vádemelés óta előzetes letartóztatásban lévő főtörzsőrmester a bíróságon tagadta, hogy pénzért tájékoztatta volna a 32 éves Rafael Andor másodrendű vádlottat arról, hogy az általa pártfogolt prostituáltaknak mikor nem kell rendőri ellenőrzéssel számolniuk. Azt elismerte, hogy a lányokat futtató enyingi férfi, akivel egy pókerklubban ismerkedett meg, valóban kért tőle ilyen szívességet, de mint mondta, ő mindig tévesen informálta.

Rafael Andor, aki ellen ezzel az üggyel egy időben garázdaság és kitartottság miatt is folyik büntetőeljárás egy másik bíróságon, a Kaposvári Törvényszéken megváltoztatta korábbi, gyanúsítottkénti kihallgatásakor tett vallomását, és elismerte a bűnösségét.

A 34 éves Hornyák László, az ügy harmadrendű vádlottja azért került a bíróság elé, mert megkérte a rendőrt, nézze meg, kivonták-e a forgalomból a személygépkocsiját. Az elsőrendű vádlott a megadott rendszám alapján a rendőrség adatbázisából lekérdezte a kocsi adatait, majd tájékoztatta a férfit.

A márciustól ugyancsak előzetes letartóztatásban lévő Rafael Andort egy év hat hónap börtönre, míg a szabadlábon védekező Hornyák Lászlót tíz hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte a bíróság. A vádlottak mindegyike enyhítésért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához.