Ötmilliárdos kártérítést is igényelhet a BP-től Amerika

Az amerikai kormány több mint ötmilliárd dollár – kiömlött hordónként 1100 dollár – kártérítést is igényelhet az olajipari óriás BP-től a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanása miatti környezeti katasztrófa kapcsán.

hirdetés

Az amerikai igazságügyi tárca kedden nyújtotta be Carl Barbier szövetségi bíróhoz – aki New Orleansban a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés dossziéit kezeli – a kormány “érdeknyilatkozatát”, amely a vízszennyezés ellen 1990-ben elfogadott törvény alapján lát lehetőséget kártérítésre kötelezni a BP-t.

Az amerikai törvény szerint a víz olajjal való szennyezéséért 1100 dollár kártérítés járhat hordónként, de ez az összeg több mint háromszorosra is nőhet – vagyis hordónként 4300 dollárra -, ha a BP-t “vétkes hanyagságban” vagy “szándékosságban” marasztalják el.

A BP eddig nagyjából 8 milliárd dollárt költött a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanását követő kármentésre. A Mexikói-öbölben található olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás. A kút július 15-i elzárásáig naponta 60.000 hordó olaj került a tengerbe – összesen mintegy 4,9 millió hordó -, miközben az olajtársaság ezzel kapcsolatos költségei megközelítették a napi 90 millió dollárt.