OTP-érdekeltség kilátását rontotta a Moody’s

Ukrán bankok, köztük a helyi OTP-érdekeltség kilátását rontotta az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra pénteken a Moody’s Investors Service, miután előző nap Ukrajna államadós-osztályzatának kilátását is negatívra módosította.

hirdetés

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy a kilátásrontás 13 ukrán bankot érint. A külföldi érdekeltségű bankok között szerepel az OTP Bank, az osztrák Raiffeisen, valamint az orosz Sberbank ukrajnai leányvállalata.

A Moody’s e bankok egyaránt “B3” szintű devizabetéti osztályzatának kilátását módosította negatívra.
Emellett három helyi bankcsoport “B1”-es devizaadós-besorolásának kilátása is negatívra változott az eddigi stabilról.

A Moody’s közölte, hogy a banki kilátásokkal kapcsolatos lépés az ukrán szuverén adósosztályzati kilátás rontásának folyománya, mivel az államadós-osztályzatok jelentik a banki besorolások és kilátásaik felső határát.

A hitelminősítő előző nap jelentette be, hogy stabilról negatívra módosította Ukrajna devizában és helyi valutában kibocsátott szuverén adósságának nem befektetési ajánlású, “B2”-es osztályzatának kilátását. A cég ezt a döntést a megnövekedett költségvetés-finanszírozási és külső likviditási kockázatokkal indokolta.

E kockázatok növekedését a Moody’s szerint az ukrajnai IMF-program “lefulladása” okozza.

A hitelminősítő által említett indokok között szerepeltek emellett a gazdasági növekedésre és a politikai stabilitásra ható, lefelé mutató kockázatok is.