Pakisztán titokban támogatta a tálibokat

Pakisztán átejtette az Egyesült Államokat: titokban támogatta a tálibokat Afganisztánban, miközben hatalmas amerikai segélyekhez jutott – jelentette a New York Times, a WikiLeaks csoport által kiszivárogtatott dokumentumokat idézve.

hirdetés

A Fehér Ház a kiszivárogtatásra annak éles elítélésével válaszolt, azzal érvelve, hogy a titkos információk nyilvánosságra kerülése a nemzetbiztonságot, amerikaiak és szövetségeseik életét fenyegeti.

Jim Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közleményében azt hangsúlyozta, hogy “ezek a felelőtlen kiszivárogtatások” nem változtatnak Washington jelenlegi elkötelezettségén a kapcsolatok elmélyítésére Pakisztánnal és Afganisztánnal.

A New York Times beszámolója szerint a WikiLeaks által megszerzett (és előzetesen más sajtóorgánumnak, a brit The Guardiannak és a német Spiegelnek is eljuttatott) csaknem 91 ezer, Afganisztánnal kapcsolatos amerikai – katonai és diplomáciai – titkos dokumentum azt bizonyítja, hogy Pakisztán aktívan együttműködik az afganisztáni lázadókkal. Emellett eddig nem ismert információk lelhetők fel a dokumentumokban az afgán civil áldozatokról, a tálib vezérek elfogására és kiiktatására indított akciókról.

A dokumentumgyűjtemény – amely 2004 januárja és 2009 decembere közti titkos anyagokat foglal magába – tartalmi ismertetése a http://www.wikileaks.org/wiki/Afghan_War_Diary,_2004-2010 internetes címen érhető el.

Az egyebek mellett a kormányzati korrupció ellen küzdő WikiLeaks nevű – svéd székhelyű – nemzetközi oknyomozó internetes portál tette közzé az év elején azt a botrányossá vált, s addig titkos amerikai katonai videofelvételt, amelyen látható, amint egy amerikai katonai helikopterről civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőttek le Bagdadban 2007-ben.